SONKAJÄRVI SOI JULKISTAA OHJELMISTONSA

14.06.2016

Sonkajärvi Soi järjestetään vuonna 2016 24. kerran. Festivaalin taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut kitarataiteilija Ismo Eskelinen. Taiteellisen johtajan Ismo Eskelisen suunnitteleman Sonkajärvi Soi -festivaalin ohjelmistossa kuullaan seitsemän konserttia. Eskelisen vieraana on taiteilijoita maamme huipulta: sopraano Anu Komsi, musiikin monitaituri Marzi Nyman, Kamus-kvartetti (Terhi Paldanius, Jukka Untamala, Jussi Tuhkanen, Petja Kainulainen) ja pianisti Olli Mustonen kuuluvat tämä vuoden esiintyjäkaartiin. Festivaalin konsertit järjestetään 11.-14.7. Sonkajärven kirkossa, Jyrkkäkosken Ruukissa ja Sonkajärven kirjastossa.

Tapahtuman yhteydessä järjestettävä musiikkileiri on tarkoitettu aloittelijoille ja jo pidemmälle edistyneille soittajille. Leiri, jonka vastuullisina järjestäjinä ovat Sonkajärvi Soi ry ja Sonkajärven kansalaisopisto, järjestetään 12.-17.7.2016 Sonkajärven koulukeskuksella. Entiset leiriläiset, jotka toimivat nykyään musiikin ammattilaisina esiintyvät tänä vuonna omassa konsertissaan ennen leirin alkua. Perjantain 8.7.2016 konsertissa esiintyvät Sanna Iljin (piano), Juho Keränen (piano) ja Marianne Sihvonen (huilu).

 

Sonkajärvi Soi 2016 tarjoaa monipuolisen ohjelmiston

Konsertit alkavat maanantaina 11.7. Sonkajärven kirkossa. Esiintyjinä ovat Anu Komsi, Marzi Nyman ja Ismo Eskelinen. Anu Komsin koloratuurisopraano taipuu mitä moninaisimpiin musiikillisiin maailmoihin. Konsertin teokset Händelistä Pekka Pohjolaan vievät taiturillisen laulun maailmaan kitaran ja urkujen seurassa. Marzi Nyman istahtaa tässä konsertissa urkujen ääreen. Erityisesti sähkökitaristina tunnettu virtuoosi on tämänkin soittimen suvereeni taitaja.

Lastenkonsertissa kuullaan tänä vuonna tiistaina 12.7. Sonkajärven kirjastossa Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali, joka on sävelletty helmikuussa 1886 säveltäjän lomaillessa pienessä itävaltalaisessa kylässä. Konsertissa kuullaan sävellyksestä osia, joista jokainen kuvaa eri eläintä. Eläinten karnevaali on yksi säveltäjän esitetyimpiä teoksia. Teoksen soittavat Sonkajärvellä Kamus–kvartetti ja Juho Keränen sekä Marianne Sihvonen. Tiistaina vieraillaan totuttuun tapaan myös Jyrkkäkosken Ruukissa. Ilta Marzin seurassa –konsertti on kaksi kertaa saman illan aikana. Intiimissä konsertissa kuullaan Nymanin omien sävellysten lisäksi Tapio Rautavaaran, Pelle Miljoonan ja Frank Zappan teoksia täysin uusina sovituksina. Instrumentaalimusiikkia konsertissa edustaa John Adamsin tanssit jousikvartetille, jotka Kamus-kvartetti tulkitsee ja Ismo Eskelisen soittamat Bachin teokset soolokitaralle.

Keskiviikon 13.7. konsertissa kuullaan Sonkajärven kirkossa Olli Mustosen pianokvintetto, joka esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Pianotaiteilija Olli Mustonen soittaa oman teoksen Kamus-kvartetin kanssa. Intensiivinen elämys on myös takuuvarmasti tiedossa, kun Mustonen tarttuu yhteen pianokirjallisuuden huimaavimmista teoksista, Beethovenin Appassionata sonaattiin. Mustonen soittaa myös Beethovenin ensimmäisen pianosonaatina ja Bachin B-duuri Partitan.

Festivaalin päätöspäivänä torstaina 14.7. kuullaan nuoren Beethovenin opettajalleen Joseph Haydnille omistama toinen pianosonaatti, joka on tulvillaan valoisaa huumoria. Niin ovat myös hänen vähemmän tunnetut mandoliiniteoksensa, jotka ovat sävelletty samoihin aikoihin sonaatin kanssa. Näihin tarttuu Mustosen kanssa taiteellinen johtaja Ismo Eskelinen Iltapäivän Beethoven –konsertissa. Eskelinen soittaa yhdessä Kamus-kvaretetin kanssa päätöskonsertin, jossa Espanjassa 1500-luvulla sävelletty musiikki vihuelalle, silloiselle kitaralle, vuorottelee 1900-luvun merkkiteosten kanssa. Ohjelmistossa kuultava Tiensuun hykerryttävä Rack löytyy Kamus-kvartetin tuoreelta levyltä, joka valittiin YLE:n vuoden levyksi ja oli myös Emma-ehdokkaana. Sostakovitsin 8. jousikvartetto on eräs vaikuttavimpia 1900-luvun kamarimusiikkiteoksia. Argentiinalaisen Alberto Ginasteran syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Hänen kitarasonaatissaan käsitellään kitaraa mitä moninaisimmin tavoin ja argentiinalaisen kansanmusiikin rytmit kuuluvat kappaleen hurjassa finaalissa.

Lippujen ennakkomyynti alkaa 20.6.2016.

 

WWW-toteutus: Sitebuilders Finland Oy